Jeg har fået nogle æbler af min mormor, og den vil jeg bruge, har sågar lært at alt fra æblet kan bruges undtagen stilk, blomst og kerner.
Først vil jeg lave en jule marmelade af æbler med kanel og vanille, derefter vil jeg koge gele' af skrællen og på den måde er der god udnyttelse af æblet og dets lækre smag.
Æblerne er nu skraldet og skåret i stykker, og er kommet i en gryde med vand så de næsten er dækket
jeg har tilføjet lidt kanel, sukker og lagt en halv vanillestang
æblerne for lov at koge indtil de kan moses let med en gaffel
Glasset er kogt og marmelade mosen kommes i, køl af og spis
Skrællerne koges indtil farven er tukket ud og skrællerne falmet
jeg har kommet en del sukker i
Her ses det at farven er trukket ud
Skrællerne er nu hældt i et klædem så saften kan få lov at trække ud
Saften koges op endnu engang
Hældes på glas, køl af og spis
Femstilling af smør, krydresmør og chokoladesmør
Vente vente vente..... fløden piskes.....
og fedtet er nu skilt ud og jeg kan samle smørkornene til én klump smør
herefter tilsættes hvad man nu sys smøren skal smage af (smagsprøver på næste indkald)
Først vil jeg lave en jule marmelade af æbler med kanel og vanille, derefter vil jeg koge gele' af skrællen og på den måde er der god udnyttelse af æblet og dets lækre smag.
Æblerne er nu skraldet og skåret i stykker, og er kommet i en gryde med vand så de næsten er dækket
jeg har tilføjet lidt kanel, sukker og lagt en halv vanillestang
æblerne for lov at koge indtil de kan moses let med en gaffel
Glasset er kogt og marmelade mosen kommes i, køl af og spis
Skrællerne koges indtil farven er tukket ud og skrællerne falmet
jeg har kommet en del sukker i
Her ses det at farven er trukket ud
Skrællerne er nu hældt i et klædem så saften kan få lov at trække ud
Saften koges op endnu engang
Hældes på glas, køl af og spis
Femstilling af smør, krydresmør og chokoladesmør
Vente vente vente..... fløden piskes.....
og fedtet er nu skilt ud og jeg kan samle smørkornene til én klump smør
herefter tilsættes hvad man nu sys smøren skal smage af (smagsprøver på næste indkald)
tilbage er kærnemælken og den kan bruges til ost, men det nåede jeg ikke og da den havde stået en dag for længe var den blevet ulækker og manden smed det ud......
Min tomat chutney er stadig undervejs men satser på det nok skal lykkedes.
Grønne tomater er meget sure, det sys mine børn ihverfald.
Det jeg skulle med dem var at få dem til at smage af noget andet
Tomaterne er skåret ud, og kommet i gryde og der tilsættes hakket løg, hvidløg, rød peberfrugt
eddike, karry, ingefær og kanel
Det hele koges i 20-30 min smages til og vupti færdig
Opskrift:
Jeg har ikke tilsat alt det der stod i opskriften, da den skulle være børnevenlig. Det skulle oprindeligt chili i, men dette undlod jeg, børnene kunne godt smage det ikke smagte at sur tomat, men det var ikke en succes.
Igennem hele processen og det for mig også bare mest vigtigt børnene finder ud af hvad man kan lave ud af forskellige råvare.
Hej Maria
SvarSletSæt gerne nogle forklarende og reflekterende ord på dit forløb.
Vidste du at den naturlige pektin der er i æbleskrællerne får din gele til at stivne - hvis man vil lave gele af eksempelvis jordbær, må man tilsætte pektin.
Hvilken jord-til-bord vinkel har din gruppe valgt at arbejde med?
Vh Ida
Hej Ida
SvarSletNej det vidste jeg ikke, men tak for info.
Vi har valgt den bæredygtige tilgang, og jeg er stadig i gang med andre produkter, smør og grøn tomat chutney.
Hilsen Maria